Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 11.11.2018

  ЈЕДАН ВЕК ОД ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  ЈЕДАН ВЕК ОД ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  На Војничком гробљу на Делијском вису у Градској општини Палилула Ниш, на спомен-костурници у српском делу гробља и на спомен обележју где су сахрањени британски војници. одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату. Ректор Призренске богословије, протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, служио је парастос погинулим војницима и жртвама рата а затим је присутне грађане подсетио „да је слобода једног народа највећа вредност и зато је наша обавеза да палим жртвама одамо дужну почаст“.

  Обележавањем 100-годишњице од потписивања примирја исказујемо најдубље поштовање војним и цивилним жртвама који су изгубили живот за мир и слободу. Почаст жртвама великог рата одали су представници Града, градских општина, Војске Србије, полиције, и удружења бораца и потомака ратника, Кола српских сестара. У име града Ниша венац су положили председник Скупштине Раде Рајковић, чланица градског Већа Јелена Митровски и заменик градоначелника проф.др Милош Банџур. И делегација општине Палилула, на чијој се територији налази Војничко гробље, коју је предводио председник општине Александар Ждрале, поклонила се жртвама великог рата. У овом спомен комплексу–Војничком гробљу на Делијском вису, сахрањено је две и по хиљаде српских војника који су дали животе за слободу народа. Војничко гробље је под заштитом од 1989.године а пројектом даљег уређења простора је предвиђено да се костурница преуреди у меморијални комплекс. Дан примирја у Првом светском рату и капитулација Немачке – 11.новембар, слави се у свим земљама потписницама мира. у спомен на све невино страдале између 1914. и 1918. године. У Србији се од 2012. обележава низом манифестација као државни празник. Србија је у „великом рату“ изгубила милион и седамстотина педесет хиљада грађана а у свету је страдало преко 50 милиона људи.

  Након одавања почасти српским војницима, делегација Града Ниша и Градске општине Палилула, на челу са председником општине Александром Ждралетом, као и других организација и удружења, положили су венце и на енглеском војном гробљу. Војно гробље Британског Комонвелта, настало још 1915.године. Поводомо постављања Спомен крста, 12.маја 1929.године, гробље је осветио лично тадашњи владика нишки господин Доситеј. Енглеско гробље се простире на око 300 квадратних метара и ограђено је каменом оградом. Под заштиту закона стављено је 1983. године. Пројектант гробља био је архитекта Роберт Лоример. Тога дана, како је извештавала штампа, братска сарадња енглеских и српских војника у борби против заједничког непријатеља, још више је учврстила енглеско-српско пријатељство.(Фотографије Драган Видојковић)

  РТВ Белами: Дан примирја обележен и у Нишу