Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 26.04.2018

  ЈАЧИ ОД ТИШИНЕ – ЗАУСТАВИМО НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ!

  Градска општина Палилула-Ниш, у оквиру Стратегије за унапређење родне равноправности и пројекта „Насиље у породици/партнерском односу – угрожавање интегритета личности“, организовала је у Нишком културном центру ТРИБИНУ „Јачи од тишине – зауставимо насиље у породици!“ Овај пројекта је реализован у сарадњи са Центром за социјални рад „Свети Сава“, Сигурном кућом Ниш, Полицијском управом Ниш и организацијама цивилног друштва.

  Учеснике ТРИБИНЕ поздравио је председник Градске општине Палилула, Александар Ждрале. «Наш циљ је да се уз разговоре, округле столове, попут овог који смо организовали у партнерсту са установама и удружењима, измени постојећи друштвени образац који насиље усваја као модел понашања. Осим подсећање јавности да насиље над женама представља још увек реалност којој се треба супротставити и јавно је осудити, морамо бити и самокритични и запитати се «колико смо као појединци допринели да се нешто промени у животима жена са искуствима насиља нагласио је Ждрале.

  Председница Скупштине Градске општине Палилула Адриане Анастасов подсетила је да насиље над женама има несагледиве последице на здраво функционисање друштва. «Женска одборничка мрежа у Градској опшини Палилула покретач је бројних активности у којима се јавност подсећа да насиље над женама представља још увек реалност којој се треба супротставити и јавно је осудити, рекла је Анастасов. Ова тема се мора стално потенцирати како би променили свест наших суграђана и створили бољу и здравију средину за све нас. Брошура коју смо припремили намењена је подједнако и женама и мушкарцима ради информисања о законима, правима жена и институцијама које учествују у сталној борби против насиља у породици.

  О стању и превенцији насиља над женама, на овом скупу су говорили: Јаворка Ранђеловић, координаторка женске одборничке мреже у Скупштини Градске општине Палилула, уједно и модератор скупа, Наташа Зорић Живановић, из Полицијске управе у Нишу, Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу; Милан Миленовић из Центра за социјални рад „Свети Сава“ Ниш и Драган Стоиљковић, Шеф Одсека за послове Кабинета председника општине.

  Влада Републике Србије, локални органи власти, Град Ниш и градске општине, чине велики напор да се „насиље над женама у породици и у партнерским односима“ као општедруштвени проблем сагледа на одговарајући начин. На путу стварања одговарајућег друштвеног амбијента у системској борби против насиља, неопходно је подизати свест јавности кроз промоцију ненасилног понашања, родне равноправности и антидискриминације, и9стаклуи су учесници ове трибине у општини Палилула. (Драган Видојковић, ЕКОполис)