Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.03.2016

  ИЗМАМИМО ОСМЕХ И ДАЈМО ПОДРШКУ НАШОЈ ДЕЦИ!

  ИЗМАМИМО ОСМЕХ И ДАЈМО ПОДРШКУ НАШОЈ ДЕЦИ!

  Поводом 02.априла Светског дана особа са аутизмом, на платоу испред пословног центра „Калча“, Градско Удружење за помоћ особама са аутизмом Ниш и Специјална школа са домом ученика „Бубањ“ Ниш, уз подршку и Градске општине Палилула, организовала је промоцију програма манифестације „ПЛАВА НЕДЕЉА“ која се одржава у Нишу од 28.марта до 02.априла. Овим поводом, председник општине Палилула – Ниш, Бобан Џунић, са сарадницима обишао је организаторе ове активности.

  О значају подршке родитељима деце са аутизмом у сусрету са грађанима и новинарима говорили су Снежана Чарапић, директорка Специјалне школе БУБАЊ, Предраг Лазаревић, председник Градског удружење за помоћ особама са аутизмом и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула,

  Деца са сметњама у развоју и тешким оболењима део су нашег друштва које је у обавези да разуме њихову различитост. Акције попут недеље аутизма имају своју намену и значајне су за заједницу. Често се показује неразумевање, незнање, као што је то био случај са малим Данилом, аутистичним дечаком, који је крајем прошле године удаљен из позоришта лутака јер се прегласно радовао представи – истакао је председник општине Палилула. Потребна је боља информисаност грађана о аутизму и свим што људе чини другачијим, како се ове сцене неби дешавале. На нама је да као локалне самоуправе учинимо све што можемо да нешто променимо да особе са аутизмом имају право да се радују, да их разумемо и прихватимо. Зато смо и ми данас овде у кампањи да охрабримо родитеље и допринесемо подизању свести грађана о уважавању различитости, нагласио је Бобан Џунић.

  Градске општине Палилула, у сарадњи са Специјалном школом са домом ученика „Бубањ“ је пример добре праксе у организовању социо-хуманитарних активности у корист деце са сметњама у развоју и деце са тешким обољењима.

  По речима директорке Специјалне школе „Бубањ“ Снежане Чарапић, осим материјалне подршке, залажемо се да се наши суграђани упознају и друже са нашом децом. Хуманитарне акције као „Вече духовне музике“ и „Новогодишња честитка“, које смо овим поводом организовали уз подршку Градске општине Палилула покренуле су многе хумане људе у нашем граду и региону. Прикупљамо новац за изградњу сензорног парка у нашој школи, где ће деци са аутизмом бити олакшана рехабилитација и развој сензо-моторних способности“.

  У оквиру манифестације «ПЛАВА НЕДЕЉА», на више локација у граду, одржаће се активности едукативног, културно-образовног, забавног и хуманитарног карактера у циљу подизања свести друштва, указивање на проблеме укључивања особа са инвалидитетом (ОСИ) у друштвени живот, промоције њихових способности и отклањања баријера и предрасуда. Поводом Светског дана особа са аутизмом, нишка тврђава и још неке градске грађевине биће осветљене плавим сијалицама.(Д.Видојковић, ЕКОполис)