Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 18.01.2017

  ИЗЛОЖБА НИШКИХ УМЕТНИКА У ПАРИЗУ

  ИЗЛОЖБА НИШКИХ УМЕТНИКА У ПАРИЗУ

  У културном центру Србије у Паризу, у току је изложба троје уметника из Ниша. Тема су споменици Бубањ и Логор на Црвеном Крсту и заборављене поруке слободе. У културном центру Србије у Паризу, архитекта конзерватор Александра Мирић, акадамски сликар Перица Донков и редитељ Владимир Ђорђевић кроз заједничку изложбу подсећају на хиљаде стрељаних на брду Бубањ и у Логору Црвени крст.

  Изложба носи име „Заборављене поруке слободе“. „Ми смо дошли у ситуацију да занемаримо поруку коју песнице носе. То јесте управо слобода избора. Људи који су страдали, више од 10.000 жртава, страдали су јер нису имали слободу избора“, каже Александра Мирић, архитекта-конзерватор. Реч је комплексном полиптиху монументално великих радова. Донков се у свом раду бави бесконачним низов имена жртава, Александра то ради кроз велики број дигиталних фотографија, а Владимир је архивски материјал претворио у видео радове.

  „Идеју ослобођења наследили смо из велике борбе из Другог светског рата. Та борба против фашизма је након деведесетих година поприлично ван фокуса наше јавности и на одређени начин смо сведоци одређеног ревидирања историје“, каже Владимир Ђорђевић, редитељ.Ова изложба наставак је сарадње, која је започела кроз дводелни документарни филм „Прича о слободи“ у продукцији Медија центра из Ниша. Све то уз подршку Министарства културе.

  „Ми смо имали потпуну слободу да са архивском грађом искажемо своје утиске о Бубњу, о Логору, о жртвама, о борби, о пркосу који су ти људи испољили“, каже Александра Мирић, архитекта-конзерватор.“Идеја је да на одређени начин поново вратимо идеју антифашизма и толеранције у фокус шире јавности“, каже Владимир Ђорђевић, редитељ.

  Изложба у Паризу отворена је до краја месеца, а kао део изложбе одржаће се и трибина 27. јануара, на Светски дан холокауста. Учесници трибине биће др Александра Мирић из Ниша и директор сервиса за баштину UNESCO града Арла Bouzid Sabeg. Осим што Ниш и Арл деле историју холокауста, од 2007. године имају потписан уговор о сарадњи./Д.Тасић, З.Ђорђевић, Д.Видојковић/