Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 12.02.2021

  ИЗ ЛОГОРА СМРТИ ПРЕКО БОДЉИКАВИХ ЖИЦА ДО СЛОБОДЕ

  ИЗ ЛОГОРА СМРТИ ПРЕКО БОДЉИКАВИХ ЖИЦА ДО СЛОБОДЕ

  Полагањем венаца, 12.фебруара у Логору на Црвеном крсту у Нишу, обележена је 79.годишњица пробоја. Са овога места, хладне фебруарске ноћи 1942.године организовано је највеће масовно бекство заточених грађана, када је преко бодљикаве жице успело да побегне у слободу 105 логораша.

  Поред представника града и војних удружења, потомака логораша, након опела и пригодних говора, представника Удружења бораца и градоначелнице Ниша Драгане Сотировски, на спомен обележје венац је положио и председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић са гостима из општине Аеродром у Северној Македонији.

  Већ 60 година Савез извиђача града Ниша учествује у обележавању овог дана, организовањем Марша „Трагом логораша“. У јединственом бекству из логора нису успела да преживе 42 логораша. Овај догађај је убрзао већ припремљен план нациста за масовно стрељање . Тако је 16. и 17. фебруара на Бубњу убијено више од 1500 грађана.

  Концентрациони логор у Нишу основан је 1941. године као прихватни, одавде је на хиљаде заробљеника пребацивано у друге логоре широм Европе или одвођено на брдо Бубањ на стрељање. Осим што је познат по бекству организованом 12. фебруара 1942. године, логор на Црвеном крсту једини је логор који је данас у функцији музеја у Србији.(Д.Видојковић)

  РТВ Белами: Полагањем венаца у Логору 12.фебруар у Нишу обележена је 79. годишњица пробоја логора