Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 10.05.2017

  ИНОВАТИВНИ ПРИСТУП У ПРОМОЦИЈИ ЛОКАЛНЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

  ИНОВАТИВНИ ПРИСТУП У ПРОМОЦИЈИ ЛОКАЛНЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

  У Медиа&реформ центру Ниш одржана је међународна Конференција: ,,Иновативни приступ у представљању туристичких потенцијала локалне културне баштине у прекограничном региону Пирдопа и Палилуле,, у оквиру активности партнерских општина Пирдоп (Р.Бугарска) и ГО Палилула на пројекту: “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона”. Овај пројекат се остварује кроз INTERREG – IPA Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија уз подршку ЕУ.

  О прекограничној сарадњи, активностима на пројекту и партнерској сарадњи две општине говорили су: проф. др Едвин Сугарев, генерални конзул Републике Бугарске у Нишу, Александар Ждрале, председник ГО Палилула Ниш, Ангел Геров, председник општине Пирдоп, Костадин Костадинов, пројект менаџер, Јовица Дамјановић, координатор пројекта у општини Палилула и Драган Видојковић, ПР и медиа консултант.

  Активности на прекограничном пројекту партнерских општина Пирдоп (Република Бугарска) и нишке градске општине Палилула отпочеле су крајем 2016.године (16.децембра) радним састанком у Нишу. Општина Пирдоп у Републици Бугарској, била је домаћин прве међународне Конференције „Нове перспективе туристичких потенцијала локалне културне баштине у општинама Пирдоп и Палилула“ 21.фебруара ове године. У протеклом периоду, након расписивања тендера, одређена је продуценска кућа којој је поверена израда документарног филма са темом ,,Културна баштина Пирдопа и Палилуле очувана кроз векове,,. Овај сусрет на другој конференцији у Нишу искоришћен је за презентацију и разговор о радној верзији филма који ће промовисати потенцијале две општине и допринети бољем упознавању.

  Општи циљ пројекта, “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона”, који траје 12.месеци је да се развије јединствена и иновативана презентација туристичких потенцијала у партнерским општинама Пирдоп и Палилула. Општине Пирдоп и Палилула су богате локацијама културног значаја и могу постати основа за развој културног туризма на обе стране границе.(Д.Видојковић, фото ЕКОполис)