Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.07.2017

  ГРАДИ СЕ ПОГОН КОМПАНИЈЕ „ИМИ“ НА ЛОКАЦИЈИ ЛОЗНИ КАЛЕМ

  ГРАДИ СЕ ПОГОН КОМПАНИЈЕ "ИМИ" НА ЛОКАЦИЈИ ЛОЗНИ КАЛЕМ

  Након уручења грађевинске дозволе и промоције пројекта у Градској кући у Нишу, менаџмент Филипинске компаније ИМИ најавио је да ће током августа месеца започети изградњу погона за производњу ауто делова на локацији Лозни калем у Нишкој Бањи. Директор компаније ИМИ за Бугарску Ерик Декандидо истакао је да ће погон површине 12.000 квадрата бити завршен у јулу наредне године.

  „На тој локацији производни погони биће грађени у три фазе. У другој фази биће изграђен погон површине 8.000 квадрата, а у трећој фази површине 4.000 квадрата – казао је Декандидо у Градској кући, на свечаном уручењу грађевинске дозволе за локацију Лозни калем. Декандидо је изјавио да ће производња електронских делова за аутомобиле у новом погону испуњаваће све услове Европске уније.

  Министар привреде Горан Кнежевић, који је присуствовао овом догађају, рекао је да ће већ у јулу наредне године у компанији ИМИ у Србији радити 1.250 људи. Влада Србије жели да врати Нишу стари сјај и стару славу и због тога ће Ниш бити један од градова коме ће бити пружана сва могућа државна помоћ.

  По речима градоначелника Ниша Дарка Булатовића, локална самоуправа је након потписивања уговора уложила максималне напоре како би компанија ИМИ добила грађевинску дозволу у што краћем року. На Лозном калему је пошле године изграђена водоводна и канализациона мрежа а уз помоћ државе граде се и саобраћајнице. Изградња производног погона може да почне. Уручењу грађевинске дозволе инвеститрору присуствовали су и председници градских општина Палилула, Пантелеј, Нишка Бања и Црвени Крст, Интегратед Мицро-Елецтроницс, тим пројектаната „Пројект инжењеринг ТИМ“, представници медија.

  Компанија ИМИ има фабрике и погоне за производњу у седам земаља и тренутно запошљава око 14.000 радника. Цела инвестиција у Нишкој Бањи вредна је више од 33 милиона евра, а Влада Србије субвенционираће свако ново радно место са око 6.800 евра, односно уложиће око девет милиона евра. Фабрика у Нишкој Бањи производиће електронске компоненте за аутомобилску и индустрију информационих технологија у Европи и земљама где „Ајала” и ИМИ имају своје производне погоне и пословне партнере. Знатан допринос доласку ИМИ-ја у Србији дала је и Развојна агенција Србије. (Текст и фотографије Д.Видојковић, ЕКОполис)