Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 09.03.2016

  ГИМНАЗИЈАЛЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ МАСЉЕНИЦУ

  ГИМНАЗИЈАЛЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ МАСЉЕНИЦУ

  Секција за руски језик Гимназије „Светозар Марковић“ у Градској општини Палилула и ове године је наставила са традицијом обележавања руског празника Масљеница. У присуству бројних гостију, у просторијама школе, организован је „Масљенични вашар“.

  Овим поводом, гимназију је обишао Бобан Џунић, председник општине Палилула са делегацијом Канцеларије за младе општине. Он је са професоркама руског језика разгледао изложбену поставку и о празнику Масљеница, разговарао са ученицима. По речима Маријана Мишића, директора Гимназије „Светозар Марковић“, идеја о обележавању овог празника, прошле године награђена је првом наградом у категорији гимназија у Србији. Данас су са нама, уз председника општине Палилула и представници Српско – Руског хуманитарног центра, што нас посебно радује.

  Масљеница или Бела недеља један је од најрадоснијих руских народних празника, који је ове године почео 7. марта и траје све до 13. марта. То је древни празник који потиче још из времена паганства. Ритуал којим се обележава крај зиме и долазак пролећа – буђење земље, сунца, природе, Руси славе и данас. Из тог разлога, у част Сунца, на Масљеницу су се пекле палачинке, које су постале обележје овог празника. Главни симбол је Масљеница – лутка, која се последњег дана празновања спаљује и представља зиму коју на тај начин испраћамо. Сваки дан у недељи има своје име и палачинке се припремају за сваки дан другачије. За православне хришћане, Бела недеља претходи почетку Великог поста, и код нас, Срба се завршава у недељу, Покладама.(Д.Видојковић, ЕКОполис)