Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 17.09.2016

  ЕКОЛОШКА ПОРУКА СА БУБЊА У ОКВИРУ КАМПАЊЕ ОЧИСТИМО СВЕТ

  ЕКОЛОШКА ПОРУКА СА БУБЊА У ОКВИРУ КАМПАЊЕ ОЧИСТИМО СВЕТ

  Под покровитељством Градске општине Палилула и Канцеларике за младе, одред извиђача „Краљ Петар-Први“, организује од 16-18.септембра 2016.године, 32. такмичење извиђача Србије под називом „Куп КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“. Ову активност извиђача, у присуству старешине Градског савеза извиђача Ниша, Момчила Петковића, отворила је Адриана Анастасов, председница Скупштине Градске општине Палилула, а учеснике је поздравила и Ивана Јовић, координаторка Канцеларије за младе.

  Потребно је да се и овим поводом истакне значај и улога извиђачке организације у раду са децом и младима, на стицању нових извиђачких вештина, у промоцији заштите животне средине и здравих стилова живота, неформалном образовању, промоцији волонтерског рада, солидарности и упознавању са нашим националним и културним вредностима, истакла је председница општинског Парламента Палилуле Адриана Анастасов. То је организација која има дугу традицију и успешне разултате, више од једног века. Зато њен рад пратимо и подржавамо.

  По речима Иване Јовић, сваке године, трећег викенда септембра, са извиђачком организацијом и медијском еколошком мрежом ЕКОполис, општина Палилула остварује део програма еколошке планетарне активности „Очистимо свет 2016“ (Clean up the World), која носи поруку: „НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ“ и циљеве међународног пројекта „Живети зелено“ путем еколошког образовањса младих овде у Спомен парку Бубањ.. Три одреда извиђача раде на нашој територији општине, подсетила је Ивана Јовић и то су „Краљ Петар Први’ , одред „Ђука Динић’ и „Школски брод Јадран“. Сви имају веома добру сарадњу са Канцеларијом за младе општине Палилула и образовним установама.

  Остварујући програм извиђачких вештина и боравком у природи, уређењем животног простора, извиђачи на најбољи начин промовишу здрав живот, заштиту животне средине, објаснила је за Медијску еколошку мрежу Србије, начелница извиђачког купа Емилија Лазић. У акцији ОЧИСТИМО СВЕТ свака локална средина процењује своје потребе и могућности извођења активности којом се непосредно утиче на квалитет живота у одређеној заједници кроз подстицај њених припадника да преузму одговорност за заштиту околине коју деле. Активности су бројне, од чишћења, садње стабала, очување вода или јачање еколошке свести кроз образовне програме. Могућности за деловање су бесконачне, у складу са потребама локалне заједнице, попут ове коју данас остварују извиђачи на Бубњу, уз нашу подршку. (ЕКОполис, Д.Видојковић, фотографије)