Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 24.03.2019

  ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СРАМНЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НА МЕСТУ СТРАДАЊА ЦИВИЛА У НИШУ

  ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СРАМНЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НА МЕСТУ СТРАДАЊА ЦИВИЛА У НИШУ

  Парастосом и полагањем венаца на спомен капелу жртвама ратова на просторима некадашње Југославије и на споменик страдалима у бомбардовању 1999.године, обележено је 24.марта 2019. две деценије од НАТО агресије на СРЈ. На комеморативном скупу у Нишу венце су положиле породице жртава, делегације Града Ниша, Војске Србије, Нишавског управног округа, градских општина, Руског хуманитарног центра, удружења бораца и бројне организације цивилног друштва. Венце је на спомен обележја положила и делегација Градске општине Палилула на челу са председником општине Александром Ждралетом.

  Градоначелник Ниша Дарко Булатовић, обраћајући се присутнима, поручио је да се 20 година са болом и поносом сећамо недужних жртава, тешко разорених фабрика, мостова, путева и болница. Он је нагласио да не можемо и не смемо да заборавимо пролеће 1999.године, које није будило живот, већ доносило смрт, страдања и патње. Булатовић је овом приликом поручио да сви памтимо страдање и храброст припадника војске и полиције, који су били дорасли кобном добу у коме су живели. Данас Србија има пријатеље у свету, а наше државно руководство свим силама се залаже за мир и просперитет Србије.

  У нападима НАТО агресира, који су непрекидно трајали 78 дана, тешко су оштећени привредни објекти, школе, здравствене установе, инфраструктура. Погинуло је 56 становника а од 250 рањених многи су остали тешки инвалиди. Град Ниш, уз Приштину и Нови Сад, био је град на који је НАТО алијанса посејала највише бомби. Ниш је за 78 дана бомбардован чак 40 пута, а на град је испаљено 324 пројектила, од тога 161 авионска бомба и 71 крстарећи пројектил, бачено је 36 контејнера касетних бомби и 8 стаклених бомби. Ваздушна опасност трајала је у Нишу укупно 52 дана, 5 сати и 56 минута. (Фотографије Д.Видојковић)

  Сећање на жртве бомбардовања