Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 04.03.2016

  ДВАДЕСЕТА СМОТРА УЧЕНИЧКИХ ЗАДРУГА У ШКОЛИ “БУБАЊ

  ДВАДЕСЕТА СМОТРА УЧЕНИЧКИХ ЗАДРУГА У ШКОЛИ “БУБАЊ

  У Специјалној школи са домом ученика “Бубањ” у Градској општини Палилула-Ниш, од 3-5.марта, одржава се Републичка смотра ученичких задруга Србије 2016. Двадесета по реду смотра окупила је у Нишу задругаре–ученике и њихове менторе из тринаест школа широм Србије и госте из Македоније.

  Након уводне речи Снежане Чарапић, директорке Специјалне школе “Бубањ”, Смотру је отворио Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула-Ниш, истакавши значај задругарства. “Ученичке задруге у нашим школама имају дугу традицију и оне су својеврсни центри неговања и чувања наше изворне баштине, еколошке свести и духовности, неформалног образовања младих. Њихово постојање не може се вредновати само кроз економски ефекат и обезбеђивање додатних финансијских средстава за рад школа, већ, пре свега, због стицања различитих знања и вештина које ће ученицима користити у даљем животу. Налазимо се у школи, нагласио је председники Џунић, која предњачи у активностима у којима заједнички учествују ученици, наставници и родитељи. Општина Палилула активно ради на остваривању социо-хуманитарних програма и подржава рад образовних установа које брину о деци са сметњама у развоју. Ми, као локалне зајеница, стварамо услове за опремање школа и побољшање услова рада у њима. „Знам да сте у вашим школама и ученичким задругама активно радили током целе школске године припремајући експонате за изложбу и наступ на овој смотри, рекао је председник општине Палилула. Желим Вам да се лепо дружите, да размените искуства у раду и усвојите примере добре праксе који ће унапредити рад ученичких задруга Србије у наредном периоду.

  Двадесета Смотра се одвија у два дела, први је изложбени, а други практични где су ученици бирали један производ који ће израђивати од почетка до краја и за то ће бити оцењивани.

  Смотра ученичких задруга добар је пример инклузије, која се остварује захваљујући равноправном учешћу свих ученика и школа. Вештине у изради најразличитијих предмета, умотворина, практичној примени заната, хортикултури, и другим областима приказали су представници ученичких задруга из Суботице, Новог Пазара, Футога, Лесковца, Обреновца, Београда, Рековца, Зрењанина, Панчева, Новог Милошева, Ниша.

  Савез ученичких задруга Србије постоји од 1971. године од када непрекидно ради на унапређивању рада ученичких задруга у основним, средњим и школама за децу са посебним потребама. Полазећи од значаја ученичке задруге за радно и економско васпитање и образовање младих и материјално јачање школа, Савез је све своје активности усмерио у остваривање циља „У свакој школи ученичка задруга“. По речима председника Скупштине Ученичких задруга Србије у овом тренутку чланице Савеза су ученичке задруге из 120 школа у којима се стално одвијају разноврсне активности у школским радионицама и економијама. (Д.Видојковић, ЕКОполис)