Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 01.12.2015

    ДОНАЦИЈА СИГУРНОЈ КУЋИ ЗА ДАН ДЕЦЕ

    Поводом Међународног дана детета, председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, са сарадницима уручио је донацију деци и управи Сигурне куће. Oдећу, играчке и школски прибор, по речима Иване Јовић, координаторке Канцаларије, за малишане ове установе прикупили су волонтери Канцеларије за младе општине Палилула. Деци која бораве у овој установи, од почетка године их је било преко тридесет а тренутно их је петоро, свака помоћ је добродошла јер обично дођу само у одећи коју имају на себи, каже директорка Соња Шћекић. Градска општина Палилула иначе врло често обилази децу и жене смештене у овом центру и помаже у границама могућности.

    По речима председника општине Бобана Џунића, Градска општина Палилула је веома активна у сагледавању социјалних потреба грађана и друштвене бриге о деци. Материјално осиромашење породица, борба родитеља за задовољење егзистенцијалних потреба узрок су слабљења функција породице и родитељских компетенција, запостављања бриге о деци. Све то узрокује појаву различитих облика социјално неприхватљивог и насилничког понашања. Сигурна кућа је једна од установа социјалне заштите на територији општине Палилула која успешно остварује своју функцију и уз пројектну подршку унапређује програм развоја. Сигурна кућа отворена је 2011. године. Од тада до сада спас од злостављања у њој је потражило близу 400 жена. Деци која бораве у њој на располагању су креативне радионице, као и стални рад са психологом. Опремљена је дечија играоница, и информатичка соба, како би жене научиле да раде на компјутеру.

    Међународни дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20.новембра. Установљен је од стране генералне скупштине Уједињених нација 1954.године са циљем да се у свим државама слави истог дана. Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају. У правом тренутку леп гест руководства Нишке општине Палилула.(Текст-фотографије Д.Видојковић)