Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 22.07.2017

  ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА НА СВЕЧАНОСТИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ОПШТИНЕ ПИРДОП

  ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА НА СВЕЧАНОСТИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ОПШТИНЕ ПИРДОП

  Традиоционалним окупљањем становника и свечаношћу на платоу археолошког парка „Јеленска базилика“ општина Пирдоп у Бугарској, обележила је Дан општине у суботу 22.јула 2017.године. Овим поводом, на позив Ангела Герова, председника општине Пирдоп, специјални гости овогодишње свечаности била је и делегација Градске општине Палилула коју је предводио председник општине Палилула Александар Ждрале. Након поздравне речи домаћина Ангела Герова, окупљене становнике Пирдопа и бројне госте, поздравио је Александар Ждрале који је истакао да је сарадња две општине отпочела крајем прошле године партнерском сарадњом и релаизацијом пројекта “Промоција туристичких потенцијала кроз интерактивне изложбе културно – историјског наслеђа прекограничног региона” који се остварује кроз INTERREG – IPA Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија уз подршку ЕУ. Општине Пирдоп и Палилула су богате локацијама културног значаја, у то смо се до сада и уверили, нагласио је председник Ждрале и могу постати основа за развој културног туризма на обе стране границе.

  Захваљујући партнерском пројекту и прекограничној сарадњи, свечаност поводом Дана општине Пирдоп је употпуњена наступом ансамбла културно уметничких друштава две општине: КУД-а „Абрашевић“ и Плесног клуба НБ Напредак „Шарено оро“ а у пратњи оркестра „Калофер“ и сви присутни су могли да заиграју у коло на пољани.

  Део програма свечаности обележавања Дана општине Пирдоп издвојен је за промоцију и дегустацију специјалитетета националне кухиње Бугарске. На конкурсу за избор најукуснијег специјалитета „Пирдопски Тутманик“, који су учесници припремали уз помоћ познатог кулинара Утвија Бачварева, додељене су три награде и једна специјална. Међу члановима жирија била је и Ивана Јовић из Градске општине Палилула.

  На простору око Археолошког парка „Јеленска базилика“, који чине остаци ранохришћаниског храма са краја петог века и почетком шестог, становници Пирдопа од 1893. године редовно обележавају хришћански празник Илиндан и дан општине. Најпоштованији симбол и хералдички знак на грбу Пирдопа јесте „Јеленска базилика“. Традиција која се негује 125.година. Текст-фотографије (Д.Видојковић, ЕКОполис)