Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 16.03.2022

  ДАН ШКОЛЕ У ГАБРОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН ПРОТОКОЛОМ О САРАДЊИ СА ШКОЛОМ ИЗ ОКОЛИНЕ ПРИЛЕПА

  ДАН ШКОЛЕ У ГАБРОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН ПРОТОКОЛОМ О САРАДЊИ СА ШКОЛОМ ИЗ ОКОЛИНЕ ПРИЛЕПА

  Пригодним свечаним програмом, основна школа “Бранко Радичевић” у Габровцу обележила је Дан школе – 144 годишњицу успешног рада и постојања. У присуству бројних званица овогодишња свечаност је отпочела потписивањем Протокол о сарадњи школа, из Габровца са школом “ Пецо Даскалот“ из околине Прилепа у Републици Северна Македонија. Пријатељство се развило захваљујући Erazmus пројекту.

  Присутне госте су поздравили Братислав Вучковић, председник Градске општине Палилула и др Марија Ранђеловић градска већница која прати образовање. Свечаности је присуствовао и члан општинског већа Палилуле Саша Усеновић.

  По речима Глорија Радојчић, директорке ОШ „Бранко Радичевић“ у Габровцу, школа тренутно има 130 ученика и заокружен је образовни ситем у селу. У школи се налазе предшколци, на располгању родитељима и ученицима је и продужени боравак за ђаке првог и другог разреда. Раде и два истурена одељења школе у Барбатову и Вукманову. Понос школе је и Ученичка задруга која је својим радом и производима привукла пажњу јавности али и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

  Основна школа „Бранко Радичевић“ у Габровцу почела је да ради 1878. године када је у селу отворена четворогодишња школа, а њен први учитељ био је Сава Ђорђевић. Изградња нове школе у Габровцу завршена је 1928. године. Имала је две учионице и стан за учитеља. У школској години 1952/1953. школа прераста у осмогодишњу и исте године понела име песника Бранка Радичевића. Ове 2022.године обележава 144 године од оснивања. Пета је школа по старости у Нишу а спада у ред десет најстаријих школа на подручју три округа које покрива Школска управа Ниш. (Д.Видојковић)