Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 05.05.2016

  ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ

  ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ

  Шта је све Србија доживела током 76 дана НАТО бомбардовања 1999.године? Изгубљени људски животи, судбине и разарања, тренуци замрзнути вечно камером Милана Чуљића, сада подсећају Нишлије на те страшне дане. „Ова Изложба у Дому војске подсећа на агресију НАТО на СРЈ и страдања која ми никада не смемо заборавити, имена и презимена људи који су дали животе за слободу коју ми данас живимо, истакао је на отврарању изложбе командант Копнене Војске, генерал потпуковник Милосав Симовић.

  Отварању Изложбе слика “Да се не заборави”, уз представнике града Ниша и Округа, присуствовао је и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

  У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе. Процене штете крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене крећу се између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених. Посебан фокус излозбе је на еколошкој катастрофи – екоциду, јер је употребљавана муниција са осиромашеним уранијумом који нас, наглашава аутор изложбе, и даље убија и тек ће нас убијати!?

  Поставка изложбе у Дому Војске Србије у Нишу биће отворена до 15.маја од 9 до 19 сати.(Фото.Д.Видојковић)