Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 29.11.2018

  ČETVRTA KreNI KONFERENCIJA DO 3.DECEMBRA U OFICIRSKOM DOMU

  ČETVRTA KreNI KONFERENCIJA DO 3.DECEMBRA U OFICIRSKOM DOMU

  U Oficirskom domu u Nišu, pred 70 mladih polaznika i gostiju, svečano je otvorena petodnevna 4.KreNI konferencija koju organizuju Mladi ambasadori Niša. Otvaranju konferencije prisustvovali su Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Pol Anri Prese, šef komunikacija, informisanja i medija u Delegaciji EU u Srbiji, Nevenka Vojvodić Miljković, direktorka filijale Erste banke u Nišu, kao i Saša Šargić, sekretar Sekretarijata za omladinu i sport. U ime Gradske opštine Palilula, na početku rada Konferencije, prisustvovali su Marija Brajdić, načelnica Uprave GO Palilula, Dragan Stoiljković, šef kabineta predsednika opštine i Milan Marinković koordinator aktivnosti u Kancelariji za mlade opštine Palilula. Konferencij će trajati do 3.decembra i promoviše novi izazov – da kulturno nasleđe Niša sačuvamo uz pomoć kreativnih industrija. Ove godine zemlja domaćin KreNI konferencije je Austrija.

  U ime Grada učesnike konferencije je pozdravio Saša Šargić, sekretar Sekretarijata za omladinu i sport. “Ovogodišnju Kreni konferenciju vidim i kao odličan momenat da mladi i talentovani ljudi mogu sa domaćim i stranim ekspertima raditi na razvoju svojih ideja koje doprinose rešavanju društvenih problema u Nišu”, izjavio je Saša Šargić. Za učešće u radu 4.KreNI konferencije prijavilo se oko 70 kandidata i sa njima će raditi predavači i mentori iz Austrije, Francuske, Italije, Amerike ali i Srbije, istakla je predsednica Mladih ambasadora, Snežana Andrić. U Oficirskom domu otvoren Austrijski kutak gde su predstavljeni dobri primeri digatalizacije kulturnog nasleđa u Austriji, zemlj koja je domaćin Konferencije. Svi oni koji posete Oficirski dom moći će da pogledaju šta se nalazi u Austrijskom kutku i zašto je Austrija prepoznata kao zemlja koja je uspešan primer digatilizacije kulturnih dobara.

  U okviru 4.KreNI konferencije otvorene su i dve izložbe. Prva je “Pozdravi iz Srbije”, pripremila je Delegacija EU u Srbiji i EU kutak iz Niša a druga “Muzej uspomena”. koja je rezultat rada Mladih ambasadora uz podršku Ministarstva kulture i informisanja na sakupljanju predmeta i fotografija od građana koje su sačuvali u poslednjih 140 godina od oslobođenja Srbije. Četvrtu KreNI konferenciju u Nišu organizuju Mladi ambasadori uz podršku Austrijske ambasade i Austrijskog kulturnog foruma, Grada Niša – Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, Ambasade SAD-a u Srbiji, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, EU info kutka, Erste banke, Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Nišu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ministartsva kulture i informisanja, EUNIC klastera kulturnih centara.(D.Vidojkovic)

  Attachments area