Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 18.02.2019

  БРЖЕ И ЈЕФТИНИЈЕ РЕШАВАЊЕ СПОРОВА ПРИМЕНОМ МЕДИЈАЦИЈЕ

  БРЖЕ И ЈЕФТИНИЈЕ РЕШАВАЊЕ СПОРОВА ПРИМЕНОМ МЕДИЈАЦИЈЕ

  Регионална канцеларија посредника у Нишу организовала је у понедељак 18.фебруара скуп свих лиценцираних посредника у споровима са југа Србије. У Србији је око 600 лиценцираних посредника, а предности медијације су решавања спора за месеца дана и мањи трошкови. Ипак медијација још увек није нашла велику примену у Нишаваском округу. Циљ овог скупа, посвећеном медијацији у пракси, био је да се оствари међусобна сарадња и да се размене искуства, истиче начелница Управе Градске општине Палилула Марија Брајдић, лиценцирана медијаторка Министарства правде чије се име налази на списку медијатора у српском правосуђу. Према речима Виолете Стаменковић, представнице Регионалне канцеларуије посредника, која је главни организатор скупа мадијатора одржаног у нишком Регионалном центру за усавршавање запослених у просвети, важно је да се јавност упозна са радом медијатора јер њихово посредовање у решавању случајева од значаја је за све актере.

  “Научном скупу присуствовала су сва лица која имају лиценцу за рад, а коју издаје Министарство правде и која им омогућава да се баве посредништвом у решавању сукоба”, каже Виолета Стаменковић. Да се ради о важном скупу потврђује и податак да су се овим поводом окупили посредници из целе јужне Србије, из Зајечара, Алексинца, Бора, Ниша, Београда, Јагодине, Приштине, који поседују лиценцу. Решавање спорова путем медијације у Нишавском управном округу искусиле су за сада нишке градске општине у споровима са јавним предузећима, као и општина Гаџин Хан. “Наше локалне самоуправе у Нишавском управном округу, а има их седам, још увек “Огромни су износи које наше локалне самоуправе дају на судске поступке, а ни једна локална самоуправа за сада нема довољно искуства у вези са тим шта је медијација, на који начин се решавају спорови и колико је то добро за локалне буџете. Ми ћемо се трудити да локалне самоуправе сазнају колико је медијација добра, шта она доноси и које су предности када две странке уђу у посередништво, а не решавају случај класичном парницом”, закључује Сотировски.

  Један од учесника скупа био је и државни секретар Министарства рада, запошљавања, борачка и социјална питања Светозар Алексов, који је назначио позитивне ефекте у примени медијације у решавању спорова. “Као главна предност медијације из праксе домаћих и страних судова истакао бих да просечан судски спор траје 337 дана док просечна медијација завршава за период око месец дана”, нагласио је Светозар Алексов. “Значи 10 пута брже се завршава поступак код медијације.

  Трошкови медијације су много мањи, 20 до 25 посто од цене редовног судског поступка што је изузетно значајно за све грађане и привреднике који имају одређене спорове и при томе могу значајно да уштеде”. Алексов је овом приликом позвао да се они који сматрају да могу и имају знања да се укључе у медијаторе или евентуално у арбитре и миритеље, јаве , како би стекли знање и лиценце за посреднике, миритеље или арбитре. Како каже Алексов у Србији је до сада обучено више од 600 медијатора. За обављање послова медијатора заинтересовано лице мора да је високо образовано, да је завршило обуку за посредника, да има дозволу за посредовање, да није осуђивано, да је држављанин/држављанка Србије и да је уписано у Регистар посредника.(Д.В.)