Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 14.04.2020

  ИН МЕМОРИАМ – БИОГРАФИЈА Др Миодрага Лазића

  Др Миодраг Лазић рођен је у Земуну 31.маја 1955, где је завршио основну школу. Отац, официр, бива премештен у Ниш. У том граду Лазић завршава гимназију, а затим и студије медицине. Као студент, активно се бави спортом (одбојком и фудбалом). Специјализацију из хирургије завршава на ВМА у Београду, у својој тридесетој години, и постаје један од најмлађих хирурга. Потом, годину дана ради у Војној болници у Нишу, а онда прелази на Хируршку клинику Клиничког центра, где је радио до краја живота. На позив народа Српске Крајине, у јулу 1991. одлази као хирург добровољац, и годину дана ради у ратним болницама у Двору на Уни, у Глини и Костајници. У глинској болници која је покривала 200.000 становника је био једини хирург.

  Болница је била на линији фронта и стално је бомбардована од стране хрватских снага. Операције је осим у болници, вршио и на самим линијама фронта, под шаторима, по зградама школа и другим објектима. Носио је маскирну униформу Српске војске Крајине и учествовао у пробоју Коридора живота. У јулу 1992. враћа се у Ниш, породици, деци: сину Пеђи који је имао шест, и кћерки Нини, која је имала четири године. У бившој Босни и Херцеговини букти рат. Као добровољац, у септембру 1992. одлази на Пале, у болницу Коран. После месец дана, као шеф хируршке екипе, одлази на Илиџу и ради у новоснованој ратној болници „Жица“ у Блажују. Дошао је на месец дана а остао четрдесет месеци. Као једини хирург за трбух и грудни кош ради скоро две године на простору најширег ратишта Републике Српске (пет општина са више од 100.000 становника). У ратној болници Жица је обавио преко 3.500 хируршких интервенција у врло тешким ратним условима. Изводио је захтевне операције укључујући и операције на срцу.

  Са неколико хирурга, лекара опште праксе и средњег медицинског особља, пример је херојства „људи у белом“ о чему најбоље сведочи његова књига Дневник ратног хирурга. Ово дело је штампала Српска новинска агенција СРНА из Српског Сарајева 1996. У књизи су описане потресне приче о тешко повређеним људима за чије животе и екстремитете се даноноћно борио. Поред исцрпљујућег рада и писања Дневника, стиже да напише и 16 стручних радова и учествује на три велика међународна конгреса, на којима његови радови изазивају велику пажњу стручњака. Године 1994. добија звање примаријуса. За његов рад у Републици Српској, његова светост патријарх Павле га одликује Орденом светог Саве. Касније су уследила и друга признања. Фебруара 1996. одлази из Српског Сарајева, кући, у Ниш. Како сам каже: „Одлазим са тугом и сетом. Поносан сам што сам се борио и делио добро и зло са херојским народом Српског Сарајева. Тужан сам и сломљен због њихове трагедије…“.

  Након што се из Српског Сарајева у фебруару 1996. вратио, др Лазић је наставио да ради у Клиничком центру у Нишу где је постао први директор Ургентног центра којим је руководио до краја живота. О доктору Лазићу снимљен је документарни филм Дневник једног хирурга, чији је аутор Синиша Грабеж, а продукцију је радила Телевизија Републике Српске.

  Преминуо је 14.4.2020. радећи са пацијентима током пандемије, када је оболео од Covid-19. Следећег дана указане су му почасти: запослени у Клиничком центру Ниш минутом ћутања су му одали пошту уз звуке Марша на Дрини, ГО Медијана организовала је опроштај уз звуке Марша на Дрини и пројекцијом његових фотографија на цркви Св. Цара Константина а у Београду на Фонтани на Славији емитован Марш на Дрини и пројектована застава Србије, док су Република Српска и Источно Сарајево прогласили Дан жалости.

  Међу одликовањима и признањима треба посебно истаћи: • Орден Светог Саве — додељен од патријарха Павла за заслуге у Републици Српској од 1992. до 1996. године, •Орден крста милосрђа — додељен од Председника Републике Српске Милорада Додика 2016. године, • Прва награда на Међународном сајму књига „Иницијал“ у Нишу за историсјко и аутобиографско дело Дневник ратног хирурга (Книн 1991 — Српско Сарајево 1995). • Медаља за храброст Милан Тепић – додељена од Војска Републике Српске. Најважнија дела: Дневник ратног хирурга (Книн 1991 — Српско Сарајево 1995), аутор: Миодраг Лазић, издавач: Српска новинска агенција СРНА, Српско Сарајево (1996) ИСБН 978-86-7292-001-7 ИСБН 978-86-7292-001-7 [1] (језик: српски); Injuries to children in the Sarajevo war zone (Suffering of children in Republic of Srpska during the war and postwar times), Phd Miodrag Lazić, Publisher: Republic of Srpska Documentation Center for war crimes research Banja Luka, Printing: GRADIF, Banja Luka, October 2001 (језик: енглески);
  Литература: Миодраг Лазић, Дневник ратног хирурга, Српска новинска агенција СРНА, Српско Сарајево, 1996, портал Нишке вести, 15.04.2020, Политика, Београд, 16.04.2020, Википедија – слободна енциклопедија