Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 13.03.2016

  БЕЛЕ ПОКЛАДЕ – ДАН ПРАШТАЊА И ВЕСЕЉА

  БЕЛЕ ПОКЛАДЕ - ДАН ПРАШТАЊА И ВЕСЕЉА

  Поводом празника “Покладе”, који представља почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса, у Горњем Међурову уз подршку Градске општине Палилула, Коњички клуб „Нониус„ организовао је осми пут за редом манифестацију “Каравештице“. Домаћини и овогодишњих јубиларних „поклада“ у Горњем Међурову били су Тони и Јасна Илиески. Ово је својеврсно подсећање и враћање народној традицији и старом изворном стваралаштву народа овога краја, рекли су нам вредни домаћини. Да стари српски обичаји још увек привлаче велику пажњу становника показало је и ово дружење, које је највише обрадовало малишане јер су се они овим поводом маскирали. Гости Међурова и коњичког клуба „Нониус“ ове године били су и ученици и наставници Школе 14.октобар и Специјалне школе „Бубањ“.

  Учеснике манифестације, поздравио је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. Промоција изворног стваралаштава, обичаја, традиције и културе нашег краја, употпуњује нашу културну и туристичку понуду у општини Палилула и Граду Нишу – истакао је председник општине Палилула. Посебно ме радује велико присуство и активно учешће деце, која су по традицији дошла под маскама, али и изузетан ентузијазам и гостопримство породице Илиевски.

  Код Срба данас се покладе углавном везују за почетак хришћанског обележавања великог поста уочи ускрса. Покладе су дан за праштање и весеље. Сматрало се да у период великог поста треба ући без греха. У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бели мрс по коме је овај празник добио име. Народна веровања су повезивала период поклада са повећаном опасношћу од злих сила и вештица, од којих се народ штитио на симболичне начине, рецимо белим луком или паљењем обредних ватри. Најлеше маске и најлепше „вештице“, по оцени специјалног жирија, добиле су пригодне награде. Упаљене су ватре. Лутке, које симболизују вештице и друге немани, бачене су на ломачу а најхрабрији су прескакала ватру док ватра није потпуно угашена. Дружење је завршено уз послужење, топао чај и грејану ракију, колаче.(Д.В., ЕКОполис)