Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 06.07.2019

    ДОБРА ПОСЕЋЕНОСТ БАЗАРА ЗДРАВЉА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

    На платоу испред Нишког културног центра, протеклог викенда одржан је „БАЗАР ЗДРАВЉА“. Домаћин ове здравствене активности, која се остварује у сарадњи са Домом здравља у Нишу, била је Градска општина Палилула. Овом приликом грађани су могли да провере своје здравље бесплатно и на лицу места. Промотери ове активности били су председник Градске општине Палилула Александар Ждрале са сарадницима и директор Дома здравља у Нишу, проф.др Милорад Јеркан.

    „Као што је познато, циљ овог пројекта је подизање свести и бриге о очувању сопственог здравља сваког становника. Приоритет у нашем заједничком раду и сарадњи, Општине Палилула и Дома здравља Ниш, који је до сада био веома успешан, истакао је професор др Милорад Јеркан, директор Дома здравља, промовишу се здрави стилови живота и нове могућности у превенцији и лечењу грађана у Дому здравља Ниш. Са менаџментом Дома здравља у Нишу договорили смо да се ови бесплатни превентивни прегледи, у градским насељима општине и даље организују а на сеоском подручију, где нема здравствених станица, успешно се одвија активност «Приближимо се пацијентима» која је углавном усмерена ка старијим особама и слабо покретним. По речима Александра Ждралета, председника Градске општине Палилула, акције провере здравља, значајно утичу на мењање лоших животних навика код наших грађана, што је данас основни проблем остваривања квалитетне и ефикасне здравствене заштите у нашем друштву.

    Данас сам овде са најближим сарадницима, председницом Скупштине, члановима општинског Већа, запосленима у Управи општине, нагласио је Ждрале, да личним примером промовишемо ову здравствену активност. На Базару здравља, по речима проф.др Милорада Јеркана, директора Дома здравља у Нишу здравствене екипе радиле су на провере шећера у крви, одређивању процента масне масе у организму, одређивању БМИ, мерењу крвног притиска, прегледу младежа, подели савета у вези правилне исхране спортиста, подели едукативног материјала уз стручне савете лекара везане за здравље и здраве стилове живота. Патронажне сестре су на медицинском моделу за самопреглед дојке, демонстрирале преглед и вршиле поделу едукативног материјала. Тим Саветовалишта за младе делио је едукативни материјал младима на тему полно преносивих болести, правилне исхране, репродуктивног здравља. Активно су учествовале и Служба за здравствену заштиту одраслих, Служба за здравствену заштиту деце, Служба физикалне медицине, Служба поливалентне патронаже и Служба за специјалистичко-консултативне делатности. (Д.Видојковић, ЕКОполис)