Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 19.07.2017

  АКЦИЈE УКЛАЊАЊА ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА И ОДРЖАВАЊА ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  АКЦИЈE УКЛАЊАЊА ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА И ОДРЖАВАЊА ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА

  У оквиру планске активности одржавања зелених површина и уличне хигијене у Градској општини Палилула, радници сектора чистоће и сектора зеленило ЈКП Медиана, од 17-18.јула, уклонили су дивље депоније око пијаце „Бубањ у улицама „Глигорија Ђака“, „Јована Бабунског“, „Стевана Сремца“ и „Гаврила Принципа“ до Рудничке улице. По речима инспектора из групе за комуналне послове општине Палилула, три камиона сакупљеног отпада и шута је биланс ове активности. Уређен је и међублоковски простор и јавне површине око Факултета заштите на раду, општине Палилула, Гимназије „Светозар Марковић“ и Дома ученика,

  Као што сам и обећао нашим грађанима, чинимо све у границама надлежности да се побољша квалитет живота у насељима наше општине – каже Александар Ждрале, председник општине Палилула. Остварујемо сарадњи са ЈКП Медиана и Градским Већем. Нажалост сваке године настане већи број дивљих депонија и расутог отпада на јавним површинама. Потребно у одређеним интервалима девастиране површине очистити и санирати у циљу очувања и унапређења животне средине. Упутили смо апел грађанима, кућним саветима, истиче председник општине Палилула, да се поштују правила комуналног реда, да се не одлаже отпад ван контејнера, да брига о животној средини постане саставни део свих нас. Захваљујући пројектним активностима, кампањама и доброј сарадњи са невладиним сектором-ЕКОполисом, на еколошком образовању становништва, у општини Палилула је вишеструко смањено издвајање за ове намене у буџету.

  Србија без депонија – то би требало да буде слика Србије, Града Ниша-општине Палилула у сусрет отварању Поглавља 27–животна средина и климатске промене које је, у преговорима Србије и ЕУ, следеће на реду. Тај посао, међутим, није нимало лак, кажу експерти и захтева добру припрему, планирање и значајна издвајања. Олакшавајућа околност је што су постављени захтеви из Поглавља 27, од свих 35 поглавља, специфични, па их можемо испунити у продуженом року у наредних 25 година. Међутим, према подацима Светске здравствене организације, наша земља се налази на десетом месту у свету по смртности грађана од последница загађености. За санирање последица загађења наше животне средине време је на измаку. (ЕКОполис, Д.Видојковић)