Gradska opstina Palilula

 • ОБЈАВЉЕНО 06.06.2018

  ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ДЕО ПРОГРАМА 15.ЕКОПОЛИСфеста

  ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ДЕО ПРОГРАМА 15.ЕКОПОЛИСфеста

  Светски дан заштите животне средине-5.јуни обележен је на 15.Међународној смотри еколошког и археолошког филма ЕКОПОЛИС фест 2018., промоцијом остварења „70 година заштите природе“ у продукцији Завода за заштиту природе Србије и представљањем аутора документарних филмова, Владимира Манића. Под мотом СТАРА ПЛАНИНА КАО ИНСПИРАЦИЈА, на програму у ДЕЛИ центру Ниш, приказан је дугометражни документарни филм „Кликтај дивљине“ који је својеврсни покушај аутора да проучи и проникне у тајанствени живот риђег мишара (Buteo rufinus), величанствене птице из породице јастребова коју орнитолози сматрају једном од најређих и најлепших птица Европе.

  У оквиру гостовања Смотре у Дому културе Књажевац приказан је документарно-играни етно филм “Још само трен”, остварење велике умет¬ничке али и антологијске вредност које чува од заборава једно време и живот на планини.Филм је добио специјално признање на Међународном фестивалу етнолошког филма. И ово остварење Владимира Манића на уметни¬чки начин обрађује једну од горућих тема наше данаш¬њице. То је постепено гашење и нестајање наших села. У центру пажње је Нацко Николов из старопланинског села Иза¬товци, старац који је као деведесетогодиш¬њак, последњи пред¬ставник своје генераци¬је и последњи живи све¬док старих времена и некадашњег живота на планини. Са његовим нестанком, угасило би се и једно раздобље живо¬та планинских горштака, њихова богата кул¬тура и традиција. Аутор фил¬ма одређеном драматуршком вештином успева да дочара ту старчеву не¬престану бор¬бу да продужи свој живот и да, са неверова¬тном виталношћу одржава свој дом као успо¬мену на своју породицу, коју је толико много волео. Одатле и сам наслов филма ,,Још само трен“. Вештом ретроспекцијом у прошлост, кроз при¬чу главног лика, аутор филма нам ус¬пешно доча¬рава та прошла времена, испу¬њена чудеснoм раскошћу живота у приро¬дном пла¬нинском ам¬бијенту. О улози и значају документарног-еколошког и етно филма у образовању младих, истраживању заштићеног подручја Старе планине и ауторском раду учитеља Владимира Манића, који траје више од 25 година, на програму у Нишу и трибини у Књажевцу говорили су др Владета Радовић професор на Филозофском факултету у Нишу и Драган Видојковић, филмски критичар и уметнички директор ЕКОполис феста. У оквиру „дана екологије“ приказан је и документарни филм РТВ М Књажевац и ЕКОполис мреже „КА ЕКОЛОШКОМ ДРУШТВУ – КЊАЖЕВАЦ мој ЕКОПОЛИС“ настао у оквиру конкурса „Суфинансирање пројеката за производњу медијских садржаја намењених телевизији у 2017. години“ уз подршку Министарства културе и информисања. Аутори овог истраживачког пројекта су Милан Петровић, Сања Видојковић, Димитрије Поповић и Милена Видојковић.

  За петнаест година трајања ЕКОполис феста, приказано је преко 300 документарних филмова аутора из Србије и Црне Горе, Бугарске, Шпаније, Италије, Француске, Немачке, Аустралије, Русије, Белгије, Швајцарске, Ирана, Ирака, Грчке, Словачке, захваљујући доброј сарадњи са културним центрима и амбасадама ових земаља, Народним музејом у Београду, Заводом за заштиту природе Србије. Сваке године, смотра је део програма градске славе Града Ниша “Св.цар Константин и царица Јелена” и планетарне еколошке кампање “Clean up the World”. ЕКОполис фест подржава Градска општина Палилула-Ниш, Филозофски факултет и Факултет заштите на раду у Нишу, НКЦ, ЈКП Наиссус, ЈКП Медиана, ТОН, ГО Пантелеј, Удружење стваралаца Ниша, Мултимедијално удружење уметника “Цар Константин”, Омладински савет. (Фото Д.Видојковић)

  ИСДУ-ЉУДИ: АУТОРСКО ВЕЧЕ Владимира МаниЋа на ЕКОполисфесту