Gradska opstina Palilula

  • OBJAVLJENO 20.01.2023

    POMEN VOJNIM LEKARIMA I OFICIRIMA NA STAROM GROBLJU

    POMEN VOJNIM LEKARIMA I OFICIRIMA NA STAROM GROBLJU

    U okviru programa obeležavanja 145 godišnjice postojanja i rada Vojne bolnice Niš, predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković je sa upravnikom Vojne bolnice Niš, pukovnikom dr Veljkom Milićem i saradnicima, položili cveće na grobove vojnih lekara i znamenitih oficira naše vojske u oslobodilačkim ratovima protiv Turaka, Balkanskom i Velikom ratu na Starom groblju.

    U prisustvu delegacije Vojkske, Kola srpskih sestara i drugih udruženja građanja, obilazak ovih spomen obeležja organiozovao je Miroslav Veličković autor knjige “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu”, ovogodišnji dobitnik nagrade Grada Niša “11.januar”.

    Po rečima Bratislava Vučkovića, “očigledno da je aktivnost čišćenja i uređenja Starog groblja tokom prošle godine, omogućila da bolje upoznamo ovaj prostor, ljude i događaje iz naše istorije. To nas ohrabruje da ut podršku Grada, nadležnih ustanova i potomaka, još aktivnije radimo na ostvarivanju inicijative da Staro groblje dobije status memorijalnog parka.(D.Vidojković)