Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 03.06.2017

    ЈУБИЛАРНА ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА „ЦАР КОНСТАНТИН“ У ГАЛЕРИЈИ НКЦ

    Више од четрдесет аутора из Србије представило је своја дела на јубиларној 15. годишњој изложби Мултимедијалног удружења уметника „Цар Константин“ која је 3.јуна отворена у Галерији Нишког културног центра. Изложба најпрестижнијег и најстаријег удружења ликовних уметника у Нишу део је програма прославе градске славе Свети цар Константин и царица Јелена. Заинтересовани ће изложбу моћи да погледају сваког дана до уторка 6. јуна, када се сели у хол зграде НКЦ-а.

    Удружење уметника „Цар Константин“ основано је пре петнаест година у Нишу, а окупља најеминентније ликовне ствараоце из Ниша, Србије и држава региона. Фундаментална активност удружења усмерена је ка деловању кроз ликовне мултимедијалне облике са вером у очување византијске баштине, која је у Нишу и на овдашњем поднебљу оставила велики траг.

    Ова, одавно традиционална изложба, подржана је од стране свих значајних институција града, Градске општине Палилула а у њеној организацији учествују Нишки културни центар, Галерија савремене ликовне уметности Ниш, ЕКОПОЛИС мрежа, док је свој благослов дала и Нишка епархија.

    „Циљ наше годишње изложбе је представљање значајних дела из опуса свих уметника који су чланови Мултимедијалног удружења уметника „Цар Константин“. Сликари које удружење већ деценију и по окупља су аутори богатих каријера, признати знатно даље и од самих граница Србије, али и бивше Југославије. Али, исто тако и аутори који су на самом почетку свог стваралаштва, али који својим радом, талентом и ангажманом превазилазе своје године. Чланови удружења су познати српски академски сликари из готово свих већих градова, али и они који испред своје вокације немају епитет „академски“, али чије је стваралаштво и признање истог превазишло, не само политичке, већ и границе анонимности као и многе друге. Наше Удружење је отворено за све остварене ствараоце, без обзира на многе аспекте, и то је оно на шта смо посебно поносни“, истиче Славољуб Тодоровић Зоркин, истакнути нишки академски сликар и професор, председник Удружења „Цар Константин“.

    На овогодишњој изложби, најмлађи аутор чије је дело изложено је Петра Младеновић. Она се нишкој јавности представлати триптихом који носи назив „Предео“, а који се по квалитету нимало не разликује од дела много искуснијих аутора. Она се сликарством бави од малих ногу, а опус који већ сада има иза себе, импресиван је, за њених још импресивнијих дванаест година.
    Међу ствараоцима чија су се дела нашла на овогодишњој јубиларној изложби, налазе се имена српског сликарства која су иза себе оставила значајан и неизбрисив траг и утицај у сфери истог. Ваља поменути да се међу њима налазе Миодраг Даја Анђелковић, Милић Петровић, Славољуб Тодоровић Зоркин, Бата из Вучја, Лидија Мина Шаровић, Владимир Црномарковић, Звонко Милојевић, Јелан Крстић, Миа Ко, Драган Видојковић, Александар Поповић Поп, Мартина Трифуновић, Слободан Радичевић Рис, Михајло Пузић, Вера Муњас, Илија Фонламов Францисковић, Татјана Динић, Василиса Ивановић, Владан Лабовић и многи други.

    Међу радовима који су представљени нишкој публици, ове године као тема доминира есхатолошка тематика, ведута, али и пејзаж.

    Други најмлађи аутор који ће бити у прилици да своје дело представи на изложби Мултимедијалног удружења уметника „Цар Константин“ је Илија Фонламов Францисковић. Он ће свој опус представити сликом неконвецијалног мотива насловљеном као „Васкрснуће Христово“. Управо ова слика, рађена уљем, младог нишког сликара, пре две године била је изложена у глеријском простору аукцијске куће „Нојмајстер“ у Минхену, приликом званичне процене радова младих европских ликовних ствараоца. А, тада је од стране немачких стручњака процењена као најскупља у категорији Јужне и Источне Европе. Након баварске престонице, слика ће по први пут бити представљена и публици у Нишу.

    „Слика је 2015. доживела својеврсни успех. Јако ми је драго што је данас изложена у Галерији НКЦ-а. Другачија је од остали, иако је то особеност свих дела овде представљених. Рађена је пре пар година, када сам се водио жељом да оно што ће настати буде знатно другачије од свега већ виђеног из домена у коме доминира, јако чест, мотив Исусовог васкрснућа. Удружење није случајно одабрало баш овај рад као онај који ће ме представити у овом сензационалном окружењу великих имена. Кроз исти је саткано све што ме карактерише као ликовног аутора. Иако је нишка јавност већ пар година упозната са мојим радом, ово је први пут да је неко моје дело изложено у Нишу, пре свега јер је највећи број њих у институционалним и приватним колекцијама у иностранству. Но, ова изложба је јако лепа увертира за оно што ме очекује кроз месец и по, али овога пута у Подгорици“, наводи Фонламов Францисковић.