Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 01.12.2015

    УЈЕДИЊЕНИ У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

    Велика сала Скупштине града Ниша била је премала да прими све заинтересоване грађанке и грађане који су желели да присуствују округлом столу, који је поводом 25.новембра-Међународног дана борбе против насиља над женама, организовала Градска општина Палилула, у сарадњи са Саветом за младе града Ниша, Центром за социјални рад, Дом здравља Ниш, Сигурном кућома, Удружењем самохраних мајки, и невладиним сектором.

    Овај скуп је отворио Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. «Уједињени у борби против насиља је наш став и порука, са овог округлог стола, да се озбиљно и одговорно посветимо овом питању насиља, рекао је у уводној речи председник Џунић. Насиље над женама у породици и у партнерским односима још је на маргинама јавности и не третира се као општедруштвени проблем. Да би се обезбедио одговарајући политички и друштвени амбијент у системској борби против насиља, неопходно је подизати свест јавности кроз промоцију ненасилног понашања, родне равноправности и антидискриминације. Наш циљ је да се измени постојећи друштвени образац који насиље усваја као модел понашања, што обезбеђује повољан амбијент за његову појаву – испољавање тамо где изостаје друштвена осуда.

    Насиље над женама је данас најраширенији облик угрожавања темељних људских права. У Еуропском парламенту крајем 2014. године представљени су резултати до сада највећег истраживања о насиљу над женама у којем је учествовало више од 42.000 жена. Резултати овог истраживања су врло забрињавајући и указују на то да је једна од три жене у Европској унији од 15.године живота, доживела неку врсту физичког или сексуалног насиља.

    У Србији, од почетка 2015. године убијене су 33 жене и нажалост из дана у дан се број жртава повећава. (подаци скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова). Према статистичким подацима свака друга жена у Србији преживи неки облик насиља,а оно често остаје невидљиво све док се не деси трагичан исход. По речима Зорана Јовића, од почетка ове године помоћ Центра за социјални рад у Нишу потражило је 160 жена жртви породичног насиља. У борбу против насиља над женама укључене су и здравствене установе. Међу њима је и Дом здравља Ниш који је, по речима директопра ове установе, доц.др Милорада Јеркана 2012. године формирао посебан тим. Од почетка рада здравственог тима помоћ лекара затражило је 68 жена а у 2015. години 23. На озбиљност овог проблема указала је и општина Палилула округлим столом «Подршка, заштита, промена става – Уједињени у борби против насиља над женама».

    Да усвојене конвенције, стратегије, тематске конференције, нису само слово на папиру и да се у Србији нешто мења, је вест да су представници општина и градова који су прихватили принципе родно одговорног буџетирања, потписали у Влади Србије, 24.новембра, Декларацију за унапређење родне равноправности на локалном нивоу, која ће водити смањењу родних неједнакости и економском оснаживању жена. Овим ће од 2016. године, како је најавила потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, у републичком буџету и буџетима локалних самоуправа почети да се уводи родно буџетирање.

    И да се подсетимо, за Међународни дан борбе против насиља над женама одабран је 25.новембар, у знак сећања на сестре Мирабел које су брутално убијене у Доминиканској републици 1960.године само зато што су се бориле за демократију и правду. Генерална скупштина Уједињених нација на заседању од 17.децембра 1999.године, је, и званично, прогласила 25.новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, резолуцијом 54/134, а надовезујући се на Конвенцију о сузбијању насиља над женама из 1993. године. На овај дан међународне организације, организације цивилног друштва и представници локалних заједница организују активности којима подсећају јавност да насиље над женама представља још увек реалност којој се треба супротставити и јавно је осудити. Ношењем беле траке (White Ribbon) људи исказују подршку борби против силовања, сексуалног узнемиравања и насиља над женама. (Текст-фото Д.Видојковић)

    “Насиље над женама је испољавање историјски неједнаких односа друштвене моћи између мушкараца и жена који су довели до дискриминације и доминације над женама од стране мушкараца и до спречавања потпуног напретка жена. Насиље над женама је један од основних друштвених механизама којима се жене присиљавају да буду у подређеној позицији у односу на мушкарце. Насиље над женама је препрека у постизању једнакости, развитка и мира” (Дефиниција насиља над женама по документима Уједињених нација)