Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 26.12.2022

    УРЕЂЕЊЕ И БРИГА О СТАРОМ ГРОБЉУ МОРАЛНА ЈЕ ОБАВЕЗА ПОТОМАКА И ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

    УРЕЂЕЊЕ И БРИГА О СТАРОМ ГРОБЉУ МОРАЛНА ЈЕ ОБАВЕЗА ПОТОМАКА И ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

    После интезивне једногодишње активности да се Старо гробње очисти од корова и спречи даље девастирање спомен обележја, овај простор, где почивају значајне личности из историје Нише, обишла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима у присуству председника Градске општине Палилула Братислава Вучковића.

    Овако значајан комплекс мора се очувати и уредити. „У буџету Града за 2023. годину предвиђена су одређена средства за ове намене, али ово је прави корак, да видимо шта би све требало да се уради. Мора да се постави ограда, видео-надзор, да се среде стазе, да се једноставно направи план и програм са надлежним институцијама. Идеја нам је да ово сутра, не буде само меморијални комплекс, већ и простор где ће и наша деца да долазе да уче историју Нишу, али и да ово буде простор где могу да дођу људи са стране да виде шта Ниш има. Ово је читава историја нашег града на малом простору“, истакла је градоначелница Драгана Сотировски. Приоритет је да се уреде приступне стазе и поправи осветљење. Неопходно је и редовно одржавање, јер се сваке године на пролеће појави коров, а за то време се споменици урушавају. Потребна је и чуварска служба. Први радови се очекују почетком следеће године, уочи обележавања Дана ослобођења Ниша од Турака, који је и Дан града.

    “Данашње активности и посете градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и њених сарадника општини Паликлула, на локацији Старо гробље, показује да смо били апсолутно у право када смо организовано кренули са комуналним уређењем простора Старо гробље. Сматрам, каже Братислав Вучковић, председник општине Палилула да је обавеза свих нас, како установа тако и потомака нишлија који су сахрањени на Старом гробљу да заједно бринемо о овом простору. Уз подршку Града, општине, Цркве, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, другим надлежним установама потрудићемо се да Старо гробље коначно добије изглед меморијалног парка.

    Постигли смо договор са градоначелницом  да се 11. јануара 2023. поводом особођења града Ниша, први пут положи венац и одржи помен испред спомен обележја на Старом гробљу знаменитом Нишлији Тодору Станковићу (1852–1925), националном раднику, конзулу и првом начелнику среза нишког, У оквиру националног пројекта културе сећања подржали смо и грађанску иницијативу да се обележи, Спомен – плочом, место на Тврђави  где је Тодор Станковић, по наредби генерала Милојка Лешјанина, а уз сагласност  краља Милана, 11. јануара 1879.истакао српску заставу изнад Стамбол капије, чиме је Ниш ушао у састав Краљевине Србије после петвековног ропства под Турцима,

    „Ако се поносимо тиме што смо Нишлије, и негујемо тај наш менталитет, где имамо топлину у нашим односима, коме би требало да захвалимо на томе? Пре свега, људима који су овде сахрањени. Ти људи су пре 150, 200 година направили модеран Ниш. Сазидали болнице, касарне, направили трамвај, позориште, то су људи који су нама значајни. Ми сада живимо на неким њиховим идејама. Дужни смо им много“, рекао је овим поводом Мирослав Величковић, аутор књиге „Споменици војника и ратника на Старом гробљу у Нишу“ и члан руководства Удружења стваралаца Ниша. А Далибор Мидић, управник Музеја црквених старина и један од уредника ЕЗЛН каже да је крајње време да се Старо гробље, као споменик културе, уреди, јер треба да се сетимо наших славних предака, који су овај град створили.

    И ове активности руководства града Ниша спадају у цивилизацијске тековине нашега народа. (Д.Видојковић)