Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 11.01.2023

    ОДРЖАН ПОМЕН ТОДОРУ П.СТАНКОВИЋУ НА СТАРОМ ГРОБЉУ

    ОДРЖАН ПОМЕН ТОДОРУ П.СТАНКОВИЋУ НА СТАРОМ ГРОБЉУ

    На данашњи дан 11.јануара 1878. године (30.децембар 1877. по јулијанском календару), после скоро пет векова робовања, град Ниш је ослобођен од Турака и ушао је у састав обновљене Србије. Овим поводом, на Старом гробљу у Градској општини Палилула Ниш, по први пут, положени су венци на споменик Тодору П. Станковићу, знаменитом нишлији, члану тајног Нишког комитета за ослобођење од Турака, који је пре 145 година, истакао српску заставу на Стамбол капији нишке тврђаве.

    Венце је положила делегација Града Ниша, градоначелница Драгана Сотировски, председник Скупштине др Бобан Џунић и председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић; представници Војске Србије а у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, државни секретар Зоран Антић.

    Општина Палилула је у договору са Градом подржала грађанску иницијативу да се положе венци на споменик Тодору П. Станковићу на Старом гробљу који је очуван и у добром стању као и обележи место, “спомен плочом”, где је истакнута српска тробојка, поводом Дана ослобођења Ниша од Турака. У свом аутобиографском спису УСПОМЕНЕ, који се налази у Архиву САНУ у Београду / објављене 1996. као посебна књига/ о том свом чину Т. Станковић записао је следеће: “Чим је предаја извршена, Командант кора /М. Лешјанин/ наредио ми је да пободем српску заставу на градском бедему, над самим главним улазом у тврђаву, што сам уз припомоћ два војника и учинио. Ниш је наш”/навео је у иницијативи Јован Младеновић, музејски саветник у пензији, редовни члан Матице српске.

    Као заслужног Нишлију 1937, ондашња градска управа је донела одлуку да се Тодору П. Станковићу постави спомен биста, те је по том налогу Славко Милетић вајар, израдио његову бисту /модел у гипсу/ која се чува у Музеју, у збирци Историја уметности. Спомен плоча, како је наведено у иницијативи, била би изливена у бронзи са ликом Тодора Станковића у плитком барељефу и сажетим текстом. (Д.Видојковић)