Gradska opstina Palilula

  • ОБЈАВЉЕНО 29.06.2019

    ДОБРА РЕКА МОРАВА!

    Идеални временски услови и водоток реке Јужне Мораве учинили су да се програм спуста Јужном Моравом, на 6.Моравској регати „Учитељ Виден Јовановић“ 2019, од села Доње Међурово до села Лалинац у општини Палилула, оствари безбедно. Учествовало је 11 посада: Медошевац, ЈКП Медиана, Јужна Морава 1, Синдикат ЕПС Ниш, Синдикат Железница Ниш, Јужна Морава 2, Делфини, Мераклије, ЕКО фишинг, Моравски брзаци, Скипер и четри кануа ККК Медицинар Ниш.

    Градска општина Палилула у сарадњи са Удружењем рекреативних риболоваца «ЕКО ФИШИНГ», и ове године успешно је организовала овај атрактивни спортско-рекреативни програм као подршку активностима удржења грађана и унапређења сарадње у области спортско рекреативних програма и заштите животне средине. „Наше путовање Јужном Моравом, ове године са стартом из Доњег Међурова, остаће свима у драгој успомени. Наш спортско-рекреативни програм, који захтева рафтинг као екстремни спорт, приказао је вештине и спретност свих учесника. Забележили смо уз подршку Медијске еколошке мреже Србије ЕКОполис богатство флоре и фауне у овом току реке као и неке појаве неодговорног понашања становника које угрожавају животну средину, попут дивљих депонија, одбачене пластичне амбалаже и отпадних вода дуж обале реке или неконтролисане експлатације шљунка“, истиче председник општине Палилула Александар Ждрале.

    Након трочасовне пловидбе прва посада која је стигла на циљ била је „Моравски брзак“. Друго место и пехар освојила је посада Јужна морава а треће екипа Синдикат ЕПС-Електродистрибуције Ниш. Пласман осталих учесника Регате је следећи: Посада Делфин из Шарлинца (Дољевац) заузела је четврто место, пето место припало је посади Медошевац, шесто место екипи Скипер, седмо посади Мераклије, осмо Синдикату Железница Ниш, девето ЈКП Медијана 1 и десето ЈКП Медијана 2. Кајакашки кану клуба Медицинар Ниш, са четири кануа, био је подршка посадама у форсирању реке. Најмлађи учесник Регате била је дванаестогодишња ученица Николина Стевановић.

    О безбедности такмичара на траси бринула је и екипа Дома здравља у Нишу, Ивана Ранђеловић и доктор Миодраг Гојковић. Учесници Моравске регате приказали су вештине и спретност, које захтева рафтинг као екстремни спорт и успешно су обавили задатак, оценили су организатори. На свечаности у селу Лалинац, такмичаре су у име организатора Регате поздравили и уручили им признања, пехари и захвалнице, председник општине Палилула Александар Ждрале, у име породице син учитеља Видена, Горан Јовановић и Нинослав Миленковић из Удружења рекреативних риболоваца ЕКОфишинг Ниш.

    Река Морава је водена кичма централне Србије. Чине је Јужна и Западна Морава које се састају код Сталаћа. Јужна Морава настаје тако што токови Кључевске и Слатинске реке стварају реку Голема, која је, након што пређе македонско-српску границу, позната као Биначка Морава. Након 49км, Биначка Морава се састаје са прешевском Моравицом, код Бујановца, и преосталих 246 км тече као Јужна Морава. Морава или Велика Морава настаје спајањем Западне и Јужне Мораве код града Сталаћа. Улива се у Дунав на простору између Смедерева и Костолца. Морава је заједно са Западном Моравом, највећа српска река. Дужина само Велике Мораве је 185 км.

    По оцени жирија, коју су чинили, Ивана Ранђеловић, доктор Миодраг Гојковић и представник Савета грађана села Лалинац Љубиша Коцић, најуспешнији у припремању рибље чорбе, била је екипа „Моравски брзак“, Друга место припало је екипи Лалинац а треће место екипи „Виден Јовановић“. И најуспешнијим кулинарима у припремању рибље чорбе, уручена су признања. Градска општина Палилула установила је 2014.године одржавање манифестације Моравска регата -„Учитељ Виден Јовановић“ на Јужној Морави у спомен на храброг учитеља Видена Јовановића из Основне школе „Бранко Миљковић“. Његова велика жртва и после више од двадесет година се у општини Палилула памти. Утопио се спасавајући свог ученика Младена Пејчића из Власинског језера. који је упао у вртлог језера. (текст-фотографије, Д.Видојковић, ЕКОполис)